back to top
HomeWoontipsDroger is de grootste oorzaak van woningbrand, maar op deze manier verlaag...

Droger is de grootste oorzaak van woningbrand, maar op deze manier verlaag je het risico

Deel dit artikel op

Draait jouw wasmachine overuren en belandt de natte was vervolgens rechtstreeks in de droger? Dan is het hoog tijd om wat aandacht te besteden aan dit apparaat. De droger is namelijk één van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden.

Wist je al dat de droger bovenaan staat als het gaat om woningbranden? Een woningbrand is natuurlijk wel het laatste waar je aan wil denken, maar het is wel goed om er zo af en toe bij stil te staan. We laten je zien hoe je met een gerust hart kunt blijven wassen en drogen van je kleding.

Aandacht voor de droger

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan je droger. Zo zorgt je ervoor dat deze veilig en efficiënt blijft werken. Je hoeft voor dit onderhoud echt niet aan de gang met allerlei gereedschap, maar het is wel een handeling die je zo nu en dan even moet uitvoeren.

De grootste reden dat een droger in de fik vliegt is de stofophoping in het apparaat. Dat stof is vooral een risico als het wordt gecombineerd met de hitte die ontstaat tijdens het drogen van kleding. Het is dus belangrijk om de droger stofvrij en schoon te maken.

Afbeelding: Freepik

De machine schoonmaken

Het schoonmaken van je droger is helemaal niet moeilijk, dus maak je geen zorgen! Met een aantal eenvoudige stappen kun je ervoor zorgen dat je droger schoon en veilig blijft. Begin met het verwijderen van pluisjes en stof uit de pluizenfilter.

Het beste zou zijn als je dat doet na elke droogcyclus, maar eens in de paar keer is ook geen enkel probleem. Dit voorkomt niet alleen brandgevaar, maar zorgt er ook voor dat je machine efficiënter werkt. Vergeet ook het waterreservoir niet te legen.

Daarnaast is het verstandig om ongeveer 1 keer in de 2 à 3 maanden een grondige reiniging uit te voeren. Je reinigt dan de binnenkant van de droger en je controleert de ventilatieopeningen om ervoor te zorgen dat er geen verstoppingen zijn. Je kunt een stofzuiger gebruiken om vuil en stof te verwijderen, en een vochtige doek om de binnenkant van de droger (de trommel) schoon te maken. In het filmpje hieronder wordt alles stap voor stap uitgelegd.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je met een gerust hart blijven genieten van het gemak van je droger. Toch prettig als je weet dat je huis een stuk veiliger is tegen brandgevaar. Zet dat vrolijke deuntje van ‘kleine wasjes, grote wasjes’ dus maar op en laat je kleding weer stralen.

Deel dit artikel op

Meer van dit: