Als het boven de 20 graden is en de zon schijnt, dan weet je hoe laat het is: tijd om de barbecue af te stoffen. Heerlijk natuurlijk, maar wat veel mensen tegenhoudt is het schoonmaakdrama dat daarna volgt.
De zon schijnt, het vlees sist en je denkt: “Dit is het leven“. Tot je de dag erna naar je barbecue kijkt en denkt: “Oh nee, dit is mijn leven”. Zwarte vlekken, aangekoekte resten en een geur die eerder doet denken aan een afgefikte snackbar dan aan een gezellige zomeravond. Tijd om schoon schip te maken.
Barbecue schoonmaken? Begin met niks doen
Klinkt misschien een beetje als een vreemde tip maar als je de barbecue wil schoonmaken dan is het slim om eerst even alles na te laten gloeien. Op die manier verbrandt een groot deel van de etensresten, waarna je het er makkelijker af kunt borstelen.
Voor het afborstelen gebruik je het best een staalborstel of een prop aluminiumfolie. Heb je die niet? Dan werkt een halve ui of citroen ook verrassend goed. Even wrijven over het rooster en het ruikt nog lekkerder dan je marinade.
Het rooster
Uiteraard moet je jezelf het meest druk maken over je rooster. Leg die gewoon een nachtje in een laag water met een flinke scheut azijn en eventueel wat baking soda. Laat de magie z’n werk doen en de volgende ochtend was je het zo weer schoon.
Schoon houden
De beste tip om je barbecue schoon te houden? Gewoon meteen schoonmaken na gebruik. Natuurlijk is dat niet leuk en zit je daar met een volle buik niet op te wachten, maar het is wel slim. Je toekomstige zelf bedankt je als je de volgende keer meteen met een frisse barbecue kunt beginnen.
Daarnaast is een beschermhoes geen overbodige luxe. Het klinkt misschien als een beetje overkill, maar het voorkomt een enorme hoop viezigheid. Hoe minder zooi erop komt, hoe minder werk je eraan hebt en hoe vaker je ‘m gewoon lekker gebruikt.