back to top
Home > Woontips > Airco of ventilator? Zo kies je wat écht werkt voor jouw situatie

Airco of ventilator? Zo kies je wat écht werkt voor jouw situatie

Deel dit artikel op

Zodra de temperaturen omhoogschieten en je kamer meer aanvoelt als een sauna dan een leefruimte, is het tijd om iets aan die hitte te doen. Dan komt ook direct de grote vraag: Wat is beter, een airco of ventilator? Ze brengen dan wel allebei verkoeling, maar ze doen dat wel op verschillende manieren. Het is dus slim om eerst even na te denken over wat je echt nodig hebt. 

Zoek je gewoon een lekker briesje tijdens het bingewatchen of wil je echt je kamer af laten koelen… De keuze tussen ventilator of airco is vaak ook een kwestie van ruimte, budget en hoe warm je huis eigenlijk wordt (en blijft). Daarom zetten we de verschillen voor je op een rij, zodat jij niet hoeft te zweten over deze beslissing.

Ventilator voor het briesje

Een ventilator zorgt niet voor koude lucht, maar blaast de bestaande lucht rond. Daardoor krijg je een verkoelend effect op je huid. Zo’n briesje helpt vooral doordat het zweet van je huid verdampt. Dat klinkt misschien een beetje smerig, maar dat is nou eenmaal hoe het werkt. Als je dan je ruimte redelijk koel houdt, kan dit meer dan voldoende zijn.

Voor veel mensen zo’n briesje door het huis al genoeg om de warme dagen draaglijker te maken. Vroeger had je dan te maken met van die klere herrie, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Je hebt namelijk steeds meer stille en veelzijdige modellen waardoor het allemaal net wat comfortabeler voelt. Een voorbeeld van zo’n model wat je zou kunnen proberen is de Hyundai Bladeless ventilator van de Action.

Woon je in een klein appartement of studentenkamer, dan is een ventilator ideaal. Je plaatst hem waar je wil, steekt de stekker in het stopcontact en hoppa, je bent klaar. Daarbij zijn ze compact en makkelijk op te bergen wanneer je ze niet meer nodig hebt.

Afbeelding: Action

Airco voor de temperatuur

Een airco gaat verder dan alleen lucht verplaatsen, hij koelt de lucht echt af. Dat gebeurt doordat warme lucht wordt aangezogen, gekoeld en daarna weer de kamer in wordt geblazen. Het resultaat: de temperatuur daalt merkbaar. Op bloedhete dagen kan dat het verschil maken tussen overleven en genieten. Vooral als je thuis werkt of slecht slaapt in warme kamers.

Je kunt dan kiezen voor zo’n hele unit die ze dan komen plaatsen, maar er zijn gelukkig alternatieven. Mobiele airco’s zijn inmiddels verrassend gebruiksvriendelijk. Ze hebben wieltjes, passen gewoon in de hoek van je kamer en met een afvoerslang uit het raam hoef je geen muren meer open te breken. Oké, het stroomverbruik ligt dan wel hoger dan bij een ventilator, maar daar krijg je dan ook echte verkoeling voor terug. Het populairste model van Bol is op dit moment de Brasq airco. We hebben hier alleen zelf geen ervaring mee.

Slaap je op zolder of woon je bijvoorbeeld in een woning met veel glas of platte daken, dan is een airco vaak de betere keuze. Ook als je snel last hebt van warmte of slecht slaapt bij hoge temperaturen, is het een investering die je rust oplevert.

Afbeelding: Bol

Ventilator of airco, wat is jouw match?

Nu je weet wat ze doen, kun je beter een keuze makenDe ventilator is je beste vriend als je op zoek bent naar een snelle, makkelijke en betaalbare oplossing. Ze zijn vooral handig als je maar af en toe verkoeling zoekt, of als het in jouw woning niet heel warm wordt.

De airco is daarentegen juist weer perfect als je echt last hebt van de hitte en een structurele oplossing wilt. Ja, hij kost wat meer en verbruikt meer stroom, maar hij levert maakt het dan ook wel gewoon écht koel in huis.

Het loont om te kijken naar wat je ruimte nodig heeft en natuurlijk naar wat jij zelf aankan qua geluid, stroomverbruik en temperatuurgevoeligheid. Of je nu kiest voor een ventilator die je een frisse wind om de oren blaast of een airco die je woonkamer verandert in een mini-Noordpool, er is voor ieder type hittehater een oplossing.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links een aankoop doet, ontvangen wij een kleine commissie zonder extra kosten voor jou.

Deel dit artikel op

Meer van dit: